preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac

 > Naslovnica
Vijesti

DAN OPĆINE VELIKI GRĐEVAC

Autor: Marina Balen, 24. 5. 2018.

U povodu Dana Općine Veliki Grđevac našu je školu posjetio podpredsjednik Vlade RH i ministar gosp. Predrag Štromar, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gosp. Dubravko Ponoš, župan Bjelovarsko-bilogorske županije gosp. Damir Bajs i načelnik Općine Veliki Grđevac gosp. Marijan Dautanac. Povod tiskovne konferencije je uručenje odluke o sufinanciranju dva EU projekta energetske obnove školsko-sportske dvorane i PŠ Donja Kovačica vrijedne preko 4 milijuna kuna.

Naime, kao i većina škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, tako i Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, u projektima je energetske obnove kako Matične tako i Područnih škola. Naime, Matična škola 2014. godine energetski je obnovljena, dok je lani obnovljeno krovište školske zgrade.Trenutno je u obnovi Područna škola u Pavlovcu, projekt vrijedan milijun kuna, a škola se energetski obnavlja u aktualnim projektima obnove županijskih škola vrijednim 27 milijuna kuna.

No, projekt energetske obnove županijskih škola tu ne staje posebice ako se zna kako su Bjelovarsko-bilogorska županija i njene obrazovne ustanove na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavile tridesetak školskih zgrada u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna.

Među njima su i dva projekta energetske obnove s područja Općine Veliki Grđevac, a Odluke o njihovom sufinanciranju potpredsjednik Vlade Predrag Štromar uručio je županu Bajsu. Riječ je o projektu energetske obnove školsko-sportske dvorane vrijednom 2,8 milijuna kuna, te obnovi Područne škole u mjestu Donja Kovačica projektu vrijednom gotovo 1,2 milijuna kuna. Riječ je o projektima koje Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač škole sufinancira sa 40%.

Treba spomenuti kako je Osnova škola Mate Lovraka ušla i u eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“ koji će joj donijeti novi način rada, kako za učenike tako i za učitelje i nastavnike, pa slobodno možemo reći kako će ta škola u pravom smislu riječi biti škola 21. stoljeća.

„Projekt školsko- sportske dvorane od iznimne nam je važnosti jer ne samo što ćemo imati uštedu u energentima, već i puno bolje uvjete za rad. To je projekt vrijedan 2.8 milijuna kuna. Mjere energetske učinkovitosti su izolacija vanjske ovojnice zgrade, dakle pročelja, podova, stropova, zamjena vanjske stolarije, zamjena postojećih rasvjetnih tijela i instalacija grijanja ili ventilacija.
Što se tiče područne škole Donja Kovačica, tu smo još uključili mjere koje su bile prijeko potrebne. Recimo, dodatna mjera je zamjena pokrova na krovu. Tu je i ugradnja centralnog grijanja sa peći na pelete. Iznimno nam je važno to što ćemo si smanjiti iznos za energente koje sad trošimo i moći ćemo ih usmjeriti na određene druge projekte koje ćemo pripremati i ostvariti. Želim se svima zahvaliti, puno je tu sudionika koji su omogućili da sve naše projektne aktivnosti uspješno prođu , od Regionalne razvojne agencije koja nam je pisala projekt, Općine Veliki Grđevac, posebno Bjelovarsko-bilogorske županije kao osnivača, svim stručnim suradnicima u Županiji, predstavnicima Fonda i Ministarstva graditeljstva“, rekla je Marina Balen, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac.

„Moram zahvaliti za ove projekte koji su nam jedni od najvažnijih u našoj sredini. Za izradu projekata najzaslužnija je Bjelovarsko-bilogorska županija. Ravnateljica je svojom inicijativom dala veliki doprinos. Uključila se i Općina u sufinanciranje određenih projekata, ali bez Fonda i Ministarstva ne bi to bilo moguće realizirati. Osim ova dva navedena projekta, mi uređujemo i Područnu školu u Pavlovcu, a imamo i projekt uređenja potkrovlja ove škole gdje će biti informatička učionica i knjižnica. Na taj način ćemo, u dogovoru s osnivačem, osloboditi jedan dio prostora da proširimo dječji vrtić, koji je u sklopu škole, jer su potrebe za time veće, a smatramo da je to dio ukupnog obrazovanja i brige o našoj djeci“, istaknuo je Marijan Dautanac, načelnik Općine Veliki Grđevac.

„Puno toga se radi u Velikom Grđevcu. Puna poslovna zona, biti prvi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava Europske Unije i graditi neke od najvećih projekata, pokazuje da ovo mjesto može biti mjesto za život i da standard koji se ovdje pruža može i treba biti jednak životnom  standardu u Hrvatskoj. Dio tog standarda je i školstvo. Drago mi je da se ponovno nalazimo ovdje. Ove godine smo imali već nekoliko projekata baš u ovoj školi. Ova škola jedna je od tri škole s područja naše županije koje su ušle u program Škola za život. Također me veseli da prema kraju ide naš plan, da do kraja mandata praktički sve matične i područne škole budu obnovljene. Vrijednost projekata u školstvu, prijavljenih u dva natječaja, iznosi oko 130 milijuna kuna. Radi se o obnovi škola od temelja do krova, što im daje standard 21.stoljeća“, rekao je župan Damir Bajs.

„Kao što možete primijetiti, mi iz Fonda, često dolazimo u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.  Za to postoji nekoliko opravdanih razloga. Jedan  od glavnih je taj što vi znate kako napisati projekt, što znate kako iskoristiti stručno-tehničku pomoć Fonda, što znate dobiti sredstva koja su predviđena iz europskih fondova. Meni je izuzetno drago da ste vi toliko uspješni. Nije nikakav problem što dolazite često u Fond. To je naš posao i mi to vrlo rado radimo. A onda kada vidimo rezultat na kraju dana, a rezultat je kod vas izuzetno kvalitetan, vi ste jedna od najuspješnijih Županija, i po broju projekata koji su prijavljeni,a ono što je još draže za reći , nije dovoljno samo prijaviti , već je bitno i dobro napisati projekt, odnosno dobiti sredstva. Dakle, vaša prolaznost je gotovo 100 posto,a nadamo se da ćemo s tim visokim postotkom nastaviti i ubuduće“, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
„Htio bih posebno naglasiti i čestitati vam na tome što ste se prijavili na projekt Škola za život, što ste izabrani i što ćete od 9.mjeseca biti jedna od 72 škole koje će provoditi taj program. Ja znam da je izuzetno naporno, sada , dok edukacija traje, svi se nekako boje kako će to biti, svi se boje promjena, ali bez promjena nema boljeg i kvalitetnijeg života u našoj državi. Počinjemo s obrazovanjem, obrazovanje je najbitnije. Promjene u obrazovanju dugo tražimo, dugo ih  čekamo, dugo ih želimo. Sigurno je da će djeca učiti na jednostavniji, zabavniji način, da neće samo učiti napamet, nego će na neki drugi način pokušavati rješavati probleme. Siguran sam da će se uložena sredstva u ova dva objekta u Velikom Grđevcu vrlo brzo nadoknaditi te da će Županija, Općina i škola imati više sredstava poslije za ulaganja u nešto drugo,a ne trošenja na energente. Time će se dodatno moći podizati standard u obrazovanju, kao i u svemu ostalome  što je potrebno“, zaključio je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Vijest preuzeta sa stranice BBŽ. 

http://bbz.hr/vijesti/detaljnije/dan-opcine-veliki-grdevac2
CISOK

 

e-Dnevnik
Oglasna ploča
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CARNET
CARNET
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

03.12.2018. 08:40
NATO vježba "Cyber Coalition 2018"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET sudjelovala je u jedanaestoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". 

26.11.2018. 13:51
Završila jubilarna 20. CARNET-ova konferencija CUC
“Budućnost je digitalna no potrebno je istovremeno snažno razvijati i neke druge vještine. Koje? Vještine budućnosti. Vještine koje je najteže naći na tržištu rada. To su one vještine koje ne mogu izvoditi strojevi: problem-solving vještine, kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, emocionalna inteligencija.”

15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac / Trg Mate Lovraka 11, HR-43270 Veliki Grđevac / os-mlovraka-veliki-grdjevac.skole.hr / ured@os-mlovraka-veliki-grdjevac.skole.hr
preskoči na navigaciju