preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac

 > Naslovnica
Vijesti

DAN OPĆINE VELIKI GRĐEVAC

Autor: Marina Balen, 24. 5. 2018.

U povodu Dana Općine Veliki Grđevac našu je školu posjetio podpredsjednik Vlade RH i ministar gosp. Predrag Štromar, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gosp. Dubravko Ponoš, župan Bjelovarsko-bilogorske županije gosp. Damir Bajs i načelnik Općine Veliki Grđevac gosp. Marijan Dautanac. Povod tiskovne konferencije je uručenje odluke o sufinanciranju dva EU projekta energetske obnove školsko-sportske dvorane i PŠ Donja Kovačica vrijedne preko 4 milijuna kuna.

Naime, kao i većina škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, tako i Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, u projektima je energetske obnove kako Matične tako i Područnih škola. Naime, Matična škola 2014. godine energetski je obnovljena, dok je lani obnovljeno krovište školske zgrade.Trenutno je u obnovi Područna škola u Pavlovcu, projekt vrijedan milijun kuna, a škola se energetski obnavlja u aktualnim projektima obnove županijskih škola vrijednim 27 milijuna kuna.

No, projekt energetske obnove županijskih škola tu ne staje posebice ako se zna kako su Bjelovarsko-bilogorska županija i njene obrazovne ustanove na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavile tridesetak školskih zgrada u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna.

Među njima su i dva projekta energetske obnove s područja Općine Veliki Grđevac, a Odluke o njihovom sufinanciranju potpredsjednik Vlade Predrag Štromar uručio je županu Bajsu. Riječ je o projektu energetske obnove školsko-sportske dvorane vrijednom 2,8 milijuna kuna, te obnovi Područne škole u mjestu Donja Kovačica projektu vrijednom gotovo 1,2 milijuna kuna. Riječ je o projektima koje Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač škole sufinancira sa 40%.

Treba spomenuti kako je Osnova škola Mate Lovraka ušla i u eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“ koji će joj donijeti novi način rada, kako za učenike tako i za učitelje i nastavnike, pa slobodno možemo reći kako će ta škola u pravom smislu riječi biti škola 21. stoljeća.

„Projekt školsko- sportske dvorane od iznimne nam je važnosti jer ne samo što ćemo imati uštedu u energentima, već i puno bolje uvjete za rad. To je projekt vrijedan 2.8 milijuna kuna. Mjere energetske učinkovitosti su izolacija vanjske ovojnice zgrade, dakle pročelja, podova, stropova, zamjena vanjske stolarije, zamjena postojećih rasvjetnih tijela i instalacija grijanja ili ventilacija.
Što se tiče područne škole Donja Kovačica, tu smo još uključili mjere koje su bile prijeko potrebne. Recimo, dodatna mjera je zamjena pokrova na krovu. Tu je i ugradnja centralnog grijanja sa peći na pelete. Iznimno nam je važno to što ćemo si smanjiti iznos za energente koje sad trošimo i moći ćemo ih usmjeriti na određene druge projekte koje ćemo pripremati i ostvariti. Želim se svima zahvaliti, puno je tu sudionika koji su omogućili da sve naše projektne aktivnosti uspješno prođu , od Regionalne razvojne agencije koja nam je pisala projekt, Općine Veliki Grđevac, posebno Bjelovarsko-bilogorske županije kao osnivača, svim stručnim suradnicima u Županiji, predstavnicima Fonda i Ministarstva graditeljstva“, rekla je Marina Balen, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac.

„Moram zahvaliti za ove projekte koji su nam jedni od najvažnijih u našoj sredini. Za izradu projekata najzaslužnija je Bjelovarsko-bilogorska županija. Ravnateljica je svojom inicijativom dala veliki doprinos. Uključila se i Općina u sufinanciranje određenih projekata, ali bez Fonda i Ministarstva ne bi to bilo moguće realizirati. Osim ova dva navedena projekta, mi uređujemo i Područnu školu u Pavlovcu, a imamo i projekt uređenja potkrovlja ove škole gdje će biti informatička učionica i knjižnica. Na taj način ćemo, u dogovoru s osnivačem, osloboditi jedan dio prostora da proširimo dječji vrtić, koji je u sklopu škole, jer su potrebe za time veće, a smatramo da je to dio ukupnog obrazovanja i brige o našoj djeci“, istaknuo je Marijan Dautanac, načelnik Općine Veliki Grđevac.

„Puno toga se radi u Velikom Grđevcu. Puna poslovna zona, biti prvi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava Europske Unije i graditi neke od najvećih projekata, pokazuje da ovo mjesto može biti mjesto za život i da standard koji se ovdje pruža može i treba biti jednak životnom  standardu u Hrvatskoj. Dio tog standarda je i školstvo. Drago mi je da se ponovno nalazimo ovdje. Ove godine smo imali već nekoliko projekata baš u ovoj školi. Ova škola jedna je od tri škole s područja naše županije koje su ušle u program Škola za život. Također me veseli da prema kraju ide naš plan, da do kraja mandata praktički sve matične i područne škole budu obnovljene. Vrijednost projekata u školstvu, prijavljenih u dva natječaja, iznosi oko 130 milijuna kuna. Radi se o obnovi škola od temelja do krova, što im daje standard 21.stoljeća“, rekao je župan Damir Bajs.

„Kao što možete primijetiti, mi iz Fonda, često dolazimo u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.  Za to postoji nekoliko opravdanih razloga. Jedan  od glavnih je taj što vi znate kako napisati projekt, što znate kako iskoristiti stručno-tehničku pomoć Fonda, što znate dobiti sredstva koja su predviđena iz europskih fondova. Meni je izuzetno drago da ste vi toliko uspješni. Nije nikakav problem što dolazite često u Fond. To je naš posao i mi to vrlo rado radimo. A onda kada vidimo rezultat na kraju dana, a rezultat je kod vas izuzetno kvalitetan, vi ste jedna od najuspješnijih Županija, i po broju projekata koji su prijavljeni,a ono što je još draže za reći , nije dovoljno samo prijaviti , već je bitno i dobro napisati projekt, odnosno dobiti sredstva. Dakle, vaša prolaznost je gotovo 100 posto,a nadamo se da ćemo s tim visokim postotkom nastaviti i ubuduće“, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
„Htio bih posebno naglasiti i čestitati vam na tome što ste se prijavili na projekt Škola za život, što ste izabrani i što ćete od 9.mjeseca biti jedna od 72 škole koje će provoditi taj program. Ja znam da je izuzetno naporno, sada , dok edukacija traje, svi se nekako boje kako će to biti, svi se boje promjena, ali bez promjena nema boljeg i kvalitetnijeg života u našoj državi. Počinjemo s obrazovanjem, obrazovanje je najbitnije. Promjene u obrazovanju dugo tražimo, dugo ih  čekamo, dugo ih želimo. Sigurno je da će djeca učiti na jednostavniji, zabavniji način, da neće samo učiti napamet, nego će na neki drugi način pokušavati rješavati probleme. Siguran sam da će se uložena sredstva u ova dva objekta u Velikom Grđevcu vrlo brzo nadoknaditi te da će Županija, Općina i škola imati više sredstava poslije za ulaganja u nešto drugo,a ne trošenja na energente. Time će se dodatno moći podizati standard u obrazovanju, kao i u svemu ostalome  što je potrebno“, zaključio je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Vijest preuzeta sa stranice BBŽ. 

http://bbz.hr/vijesti/detaljnije/dan-opcine-veliki-grdevac2
Oglasna ploča
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CARNET
CARNET
02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.

02.07.2018. 09:43
Webinar: Život Engleskog jezika u Školi za život
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET i i Hrvatskim udruženjem profesora engleskog, organizira webinar pod nazivom Život Engleskog jezika u Školi za Život. Webinar će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine od 20 do 21 sat. 

20.06.2018. 15:01
Uspješno proveden projekt “Jačanje kapaciteta za razvoj i reviziju CARNET-ovih usluga vezanih uz primjenu IKT-a u obrazovanju”
U okviru programa Erasmus+ proveden je projekt pod nazivom “Jačanje kapaciteta za razvoj i reviziju CARNET-ovih usluga vezanih uz primjenu IKT-a u obrazovanju” u sklopu kojeg su ostvarene četiri mobilnosti, od čega su dva strukturirana tečaja i dva promatranja rada u inozemstvu ( Job shadowing ). Na mobilnostima je sudjelovalo četvero djelatnika CARNET-a, Tina Marković, Ana Orlović, Gordana Jugo i Ivica Matotek

CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac / Trg Mate Lovraka 11, HR-43270 Veliki Grđevac / os-mlovraka-veliki-grdjevac.skole.hr / ured@os-mlovraka-veliki-grdjevac.skole.hr
preskoči na navigaciju